Äntligen är det lättare att starta aktiebolag!

Ja, nu undrar ni säkert hur.
Innan den 1 april i år har det nämligen varit så att en person som startat ett aktiebolag varit tvungen att sätta in ett aktiekapital på minst 100 000 kronor för att kunna registrera bolaget. Men nu är regeln ändrad, vilket innebär att du som idag vill starta ett aktiebolag bara behöver sätta in minst 50 000 kronor för att registrera ditt aktiebolag. Alltså behöver du nu bara sätta in hälften av det belopp som tidigare krävts.

När vi funderade på att starta vår verksamhet var vi tveksamma till om vi verkligen ville gå in och låsa 100 000 kronor i vårt bolag när vi faktiskt inte är i ett så stort behov av kapital. Men eftersom aktiebolag var den mest fördelaktiga och flexibla bolagsformen valde vi att ändå välja det. Så, den ändring som har gjorts är ett välkommet inslag, men jag tror att det behövs mer än den sänkningen för att fler företagare faktiskt ska driva sina verksamheter genom ett aktiebolag. Sverige är fortfarande det land som i förhållande till många andra länder i Europa har ett ganska högt krav på lägsta tillåtna aktiekapital, som t.ex. i England där det endast krävs 1£ för ett Ltd, motsvarigheten till ett svenskt aktiebolag.

Sänkningen av kravet på det lägsta tillåtna aktiekapital har även fördelar för dig som redan har ett aktiebolag med ett aktiekapital om minst 100 000 kronor. Du som aktieägare i ditt bolag har möjlighet att få en skattefri återbetalning på 50 000 kronor. Dock är proceduren inte alltför enkel.
I det fall att du har ett aktiebolag där din verksamhet egentligen inte behöver ha ett bundet kapital på 100 000 kronor kan du sänka aktiekapitalet och faktiskt få tillbaka mellanskillnaden – skattefritt!

Bakgrunden till sänkningen av kravet på det lägsta tillåtna aktiekapital är helt enkelt att man från politiskt håll ansett att en sänkning av aktiekapitalet medför att fler företagare både vill och nu vågar starta aktiebolag – något som ökar konkurrensen och leder till ökad tillväxt. Sänkningen har även ansetts vara viktig för alla oss tjänsteföretagare som har verksamheter vilka inte är särskilt kapitalkrävande, då vi nu kan starta och driva våra verksamheter genom ett aktiebolag, utan att behöva gå in med ett väldigt stort kapital redan vid starten.

Men självklart finns det även nackdelar med att minska aktiekapitalet. Bland annat så kan det leda till kreditförluster för de borgenärer som genom avtal inte kan kräva säkerhet samt leda till att aktiebolagsformen allt mer börjar användas vid ekonomisk brottslighet. Från politiskt håll har man dock ansett att nackdelarna är små i förhållande till fördelarna, men i praktiken vet man ju inte hur det kommer att bli.

Annonser

Ett svar

  1. Hej! Jag tycker att det är super bra att ni börjat blogga då man lär sig en hel del om saker som händer och blir uppdaterad! Jag ser verkligen framemot allt ni skriver!

    MVH, Jwan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: