Det stundar bröllop

Våren betyder bröllop och lova varandra kärlek i nöd och lust. Alltfler par väljer numera att ingå äktenskap och traditionen att gifta sig hör idag till vanligheterna bland 30 plussarna. Det är blommor i håret, vita klänningar, frackar och kärlek i luften.

Bröllopsfesterna blir också mer och mer personliga. Det går att idag gifta sig på hur många sätt som helst och det finns inget rätt eller fel. Det kan vara påkostat, eko, traditionellt eller modernt. Det finns dessutom en hel del tjänster för par som planerar bröllop. Det är bara fantasin som kan sätta stopp för vilka möjligheter man har. Den 19 juni gifter sig till och med kronprinsessan Victoria med sin prins Daniel, ett bröllop som många har väntat på och som är höjdpunkten i sommar.

Så i all denna planering, framtidstro och kärlek finns det inte många själar som tänker på äktenskapsförord, ett avtal som paret kan skriva, antingen inför ett kommande bröllop eller efter att man har gift sig. I Sverige är nämligen huvudregeln att all egendom blir giftorättsgods, alltså att båda parter har rätt till hälften av värdet av den andras egendom, vid en eventuell skilsmässa eller dödsfall.

Denna huvudregel kan man komma undan om man väljer att skriva ett äktenskapsförord. I ett äktenskapsförord kan man tillexempel komma överrens om att viss egendom ska vara enskild och undantas vid en framtida bodelning. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt krävs då att den självklart är skriftlig, undertecknad av båda makar och registrerad hos Tingsrätten. Innan man skriver ett äktenskapsförord är det då viktigt att man har tänkt igenom hur man vill att egendom ska regleras. Man kan tillexempel undanta viss egendom som enskild, all egendom som enskild eller egendom som har förvärvats efter ett visst datum som enskild. Det finns hur många sätt som helst att reglera sitt avtal på.

Det finns de som väljer att avstå från ett äktenskapsförord, med motiveringen att har man ingått ett äktenskap och är villig att leva med varandra resten av sitt liv, så då ska man inte heller avtala om sådana materiella ting som ett äktenskapsförord syftar till. Det finns även de som faktiskt har tänkt igenom sådant och är överrens med sin partner och skriver ett äktenskapsförord. Vissa känner sig obekväma med att diskutera pengar nu när man ska gifta sig. Sen finns det de som inte  ens har tänkt tanken. Man har ett ansvar att åtminstone tar ställning till hur man vill göra.  Att vilja eller inte vilja, sen är det upp till var och en hur man vill reglera sina tillhörigheter om man väljer att gå skilda vägar.

Vad vi förespråkar? Vi förespråkar varken det ena eller andra MEN det är viktigt att man innan man lovar någon kärlek och trohet i nöd och lust ska tänka igenom det och diskutera det med sin partner. För det är ett faktum, att mer än hälften av alla äktenskap brukar sluta i en skilsmässa och att man, om man går skilda vägar, är överrens om hur man delar på tillhörigheter. Att vara överrens gör att man sparar pengar, tid och en hel del energi som man kan lägga på annat konstruktivt.

Vi på Hatem & Sjunghamn Juristbyrå är intresserade av hur kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har tänkt kring det här med äktenskapsförord och vi bistår gärna dem med lite juridisk rådgivning inför deras stundande bröllop!

Annonser

Ett svar

  1. […] du ligger i skilsmässa, vill skriva äktenskapsförord i de kommande bröllopstiderna eller har andra problem eller frågor där du kan behöva juridisk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: