Vårt engagemang i de (ut) försäkrades öde

Missa inte kvällens förelsäning i ABF huset som RESURS håller mellan 18.00-22.00. Kvällens tema är ”Utförsäkringskedjan och dess konsekvenser”. Ett flertal politiker, utförsäkrade, media m.fl kommer att närvara. Vi kommer att också vara med och har fått 10 minuter till vårt förfogande för att tala om de vad nya försäkringsreglerna innebär och vilka konsekvenser de kan ha ur ett juridiskt aspekt.  

Försäkringskassans generaldirektör, Adriana Lender skrev den 9 februari 2010 i DN debatt så här om de nya reglerna och hanteringen av dessa.

Försäkringskassan har till uppdrag att inom ramen för reglerna i lagen om allmän försäkring besluta om rätten till sjukpenning. Lagstiftning och förarbeten utgör en ram men inom den finns många frågor som måste besvaras. Lagstiftaren kan aldrig förutse alla situationer och ge svar på alla frågor som kan uppkomma. Samma utmaning möter vi som myndighet. Det är enskilda handläggare som fattar beslut. Mellan lagtext och beslut finns Försäkringskassans vägledningar och riktlinjer men inte heller de kan ge svar på alla frågor och förutse alla situationer. Just därför är det viktigt att det finns en öppen debatt kring hur lagen blir verklighet. Och ytterst en möjlighet för ansvariga politiker eller ansvarig myndighet att göra de förändringar som krävs.”

 Dett uttalande kan inte annat än tolkas som så att Försäkringskassan saknar många gånger kunskap om hur reglerna ska tolkas och att det saknas en hel del vägledande praxis på området. Det gör att många människor hamnar mellan stolarna och inte orkar med en rättsprocess, som de dessutom inte är säkra på om de vinner eller inte.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: