Ocker eller bara marknadshyra?

Den som tänker hyra ut sin hyresrätt eller bostadsrätt idag har det inte helt lätt när det kommer till att bestämma hyran. Dels för att få vet hur en rätt hyressättning går till, dels för att få vill hyra ut sina bostäder till en utomstående om det inte finns något litet extra med i paketet för dem.

Som lägenhetsinnehavare vill man gärna tjäna pengar på att hyra ut sin lägenhet, men som andrahandshyresgäst vill man ha en så låg hyra som möjligt. Senast för en vecka sedan kom ännu en dom där Svea Hovrätt ansåg att en lägenhetsinnehavare hade tagit ut en alldeles för hög månadshyra för sin lägenhet, mer exakt hade lägenhetsinnehavaren tagit ca 3500 kronor mer än vad som ansågs vara skäligt att betala i hyra.

Bostadsbristen, främst i storstäder som Stockholm, tillsammans med skyhöga priser för bostadsrätter och många år av väntan för ett förstahandskontrakt resulterar i en stor efterfrågan på bostäder. Samtidigt finns det lägenhetsinnehavare som med enkelhet skulle kunna hyra ut sina bostäder, men ser inte riktigt poängen med att flytta och hyra ut till utomstående om de inte kompenseras för besväret.

Vi har de som försöker hyra ut sina lägenheter för enorma summor, allt från två till fyra gånger mer än den faktiska hyran. Frågan om ocker är också högst aktuell med hänsyn till det kommande kungliga bröllopet och att vissa vill tjäna en och annan slant på att hyra ut sina lägenheter. Men att det inte ska anses vara ockerhyra är nog ganska svårt att argumentera för.

Det finns ju lägenhetsinnehavare som sätter sina hyror ganska nära de faktiska kostnaderna, men samtidigt tycker att andrahandshyresgästen ska betala en till två tusenlappar extra för möjligheten till deras bostad, som kanske ligger väldigt centralt eller har andra fördelar för hyresgästen. Att överskottet utifrån reglerna kring hyra skulle vara att se som ocker är ganska tydlig, speciellt efter hovrättens senaste dom, men är lägenhetsinnehavarens begäran förståelig?

Är förväntningen att det ska löna sig att hyra ut sin lägenhet okej? Och när blir hyran ockerhyra och inte bara vad de flesta skulle kalla en skälig marknadshyra?

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: