Kvinnor får lägre straff än män…

…enligt en ny doktorsavhandling gjord av Angela S Ahola, på Stockholms Universitet. Genom en studie av 300 simulerade rättfall visar Angela S Ahola att, erfarna domare, åklagare, poliser och advokater dömer åtalade på olika sätt beroende på om de är män eller kvinnor. Även ögonvittnen till brott påverkas av dessa faktorer, skriver DN.

”Studien gör vidare gällande att kön och utseende påverkar rättens bedömningar av personlighet, yrke, moral och pålitlighet, vilket i sin tur skapar en referensram för rättens agerande. Bland annat visade det sig att gruppen domare och nämndemän både bedömde och dömde åtalade personer av samma kön som de själva hårdare än åtalade av det motsatta könet. Samtidigt så bedömde gruppen åklagare, advokater, poliser och juridikstudenter, oavsett eget kön, de manliga åtalade hårdare än de kvinnliga.”

Det är inte alls förvånande att en studie visar på detta förhållande då rättsväsendet består av människor, med olika bakgrund, erfarenhet, fördomar, politiska åsikter osv. Att vara ren och hel, ha kostym på sig, tala väl, vara sansad, ja dessa är alla faktorer som spelar roll vid en huvudförhandling. Att psykologi har en stor effekt på avgöranden är därför inte alls förvånande. Människor färgas av sin omgivning, bakgrund, historia, livssituation och familjeförhållande och det gäller ju även  domarna och nämndemännen i våra rättssalar.

Annonser

2 svar

  1. Problemet är att domare och åklagare tror att de är immuna mot detta, att de är totalt opartiska i kraft av sin långa utbildning. Sist jag frågade en jurist hade fortfarande inte ett problematiserande av dessa frågor kommit med på utbildningen. Hoppas det har ändrats!!

  2. Stämmer bra det. Om man inte är medveten om att man är full av fördomar och förutfattade meningar är man illa ute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: