Vem får kalla sig advokat?

I Sverige får vem som helst erbjuda juridiska tjänster som jurist, då titeln ”jurist” inte är skyddad. Något krav på att faktiskt ha avlagt en juristexamen för att få kallas jurist finns alltså inte. Vi jurister som faktiskt har avlagt en examen brukar dock lägga till ett ”Jur Kand” efter vårt namn, just för att visa på att vi faktiskt har en juriskandidatexamen. Däremot är yrkestiteln ”advokat” skyddad och får endast användas av ledamöter i Advokatsamfundet.

För att få kalla sig advokat måste man alltså ha blivit invald i advokatsamfundet. Ett av de krav som ställs är att juristen, efter sin examen, måste ha arbetet under minst fem år med kvalificerad juridisk verksamhet.

Det svenska kravet på fem verksamma år är tämligen högt i förhållande till resten av Europa. Cypern kräver endast ett år och Norge, Italien och Liechtenstein kräver 2 år. De flesta andra länder kräver 3 till 4 år, medan Österrike är det enda land med samma krav som Sverige.

I syfte att i enlighet med EU:s riktlinjer bidra till ett närmande och på sikt en harmonisering av kvalifikationskraven för tillträde till advokatmarknaden har advokatsamfundets styrelse lagt fram förslag på att bl.a. minska kravet på praktisk juridisk verksamhet för jurister inför ett inträde i Sveriges advokatsamfund.

Minskningen av antalet år av praktiskt juridisk verksamhet påverkar även oss som driver egen verksamhet, i form av t.ex. juristbyrå. Kvalifikationstiden kommer, om förslaget godkänns, att minska till tre år och omsättningskravet, på 1000 timmar per kalenderår, kommer då bara att omfatta tre år istället för de nuvarande fem åren.

Aktuellt förslag ligger nu på bordet för samfundets årsstämma att besluta om den 4 juni i år och i det fall förslaget godkänns föreslås ändringen träda i kraft den 1 januari 2011.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: