Dags att agera för HBT-flyktingar

HBT- flyktingar som befinner sig i asylprocessen möter väldigt ofta stora svårigheter. Problem som att de får ett ombud som inte är särskilt insatt i dessa frågor, en tolk som tolkar fel, bostad bland landsmän som inte alls accepterar HBT-personer m.m. Dessa missförhållanden påverkar i ett senare skede den asylsökandens möjligheter till rätten att få beviljat uppehållstillstånd. Ett tragiskt exempel som vi tyvärr har fått ta del av är den afghanska asylsökande Mir Abbas Safaris, som efter flera års väntan på uppehållstillstånd och avslag efter avslag till slut inte orkade leva och avslutade sitt liv i förvaret.

Vi på Hatem & Sjunghamn Jurisbyrå tycker att dessa missförhållanden måste få ett slut. Vi har därför valt att agera och engagera oss, så söndagen den 23 maj började vi vårt engagemang i Asylprojektet, ett nätverk där aktörer, aktivister och samarbetsorganisationer träffas för att utbyta erfarenheter samt se hur vi bäst kan samarbeta kring HBT-flyktingars situation.

I egenskap av jurister, deltog på mötet tillsammans med MENA-gruppen (organisationen Svenska Mellanöstern Nordafrikagruppen) och Arabiskt initiativ som driver projektet samt flertalet andra aktörer på området för att tillsammans kunna bidra till att förbättra och underlätta HBT-flyktingars situation här i Sverige. Förhoppningen är att projektet blir startskottet för en ökad förståelse för dessa personers situation.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: