När folkrätten inte räcker till

‘” Ty ”Mellanösterns enda demokrati” är en demokrati egentligen bara för judar, för araberna en halvdemokrati och för de ockuperade ett dåligt skämt.” Så skriver Pierre Schori i DN debatt idag.

Ingen har väl missat nyheten om Israels senaste upptåg, attacken mot ”Ship to Gaza”, där ett flertal svenskar, bland annat Henning Mankell, Mehmet Kaplan m.fl togs till fånga och deporterades i samband med belägringen av båten. Världsamfundet rasar och Israel har idag inte många själsfränder där ute. Trots några försök till småsteg för en fredlig uppgörelse, är detta ett jättekliv bakåt. Israels agerande har lett till att de idag har tappat en stor del av den  trovärdighet som de har haft. Jag tänker inte här gå in på den Israels agerande ur ett politiskt, moraliskt eller mänskligt hänseende. Det finns nämligen skribenter som gör det bättre än mig.

Men det juridiska? Vart har juridiken tagit vägen här? Varför agerar Israel som om de stod över lagen? En demokrati som anser sig vara världsherre över all internationell lag. Alla rättslärda är överrens om att Israels agerande är ett grovt folkrättsbrott, alltså ett brott mot internaitonell rätt. Enligt folkrätten kan en stat använda sig av våld om hotet varit påtagligt. Israel anser sig antagligen vara där, att ett hot är överhängande. Det till trots, innebär inte att Israel hade rätt att borda konvojen, utan enbart visitera fartyget. När inga vapen eller dylikt fanns ombord, skulle man alltså lämnat det för sin fortsatta färd mot Gaza och palestinska folket som har rätt till skydd enligt FN:s fjärde Genèvekonvention.

Vad finns det då att göra på ett rättsligt plan? Vilka rättsliga åtgärder kan vidtas, enligt folkrätten? Folkrätten är ju allmänt känd för att vara rätt så tandlös och det mesta handlar om politiska ställningstaganden, snarare än rättsliga. Så tyvärr finns det inte mycket som FN eller världssamfundet kan göra, om inte Israel godkänner att dras inför internationell domstol och hur stor är då chansen att det godtar ett sådant förfarande när de anser sig befinna sig i krig och att det rör sig om en säkerhetsfråga. I övrigt finns möjligheterna för världsamfundet att avbryta diplomatiska förbindelser, införa sanktioner och fördöma landet Israel. Landet som anser sig vara ”Mellanösterns enda demokrati” är i själva verket en demokrati egentligen bara för judar, men för araberna enbart en halvdemokrati och för de ockuperade ett förbannat dåligt skämt.

Annonser

Ett svar

  1. Fartygen, eller åtminstone det där folk dödades, gick väl under turkisk flagg, så rimligen borde Turkiet förklara krig mot Israel.

    MEN så länge USA står bakom allt Israel gör så kommer dom tyvärr kunna bete sig precis hur dom vill utan att någon kommer våga göra annat än att mumla förbannelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: