Hett om öronen för Lundin Oil

Nu är det riktigt hett om öronen för Lundin Oil, det svenska oljebolaget som verkat i Sudan i flera år och som idag anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Enligt en ny rapport, utfört av European Coalition in Oil in Sudan, framkommer det att Lundin Oil enligt internationell rätt varit delaktig i krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Lundin investerade i februari 2007 i Block 5A i Sudan. Området var då relativt lugnt men närliggande områden pågick stridigheter som då eskalerade i samband med den oljeutvinning som förelåg. Lundin Oil ankomst till Block 5A har lett till att våldet eskalerade markant, enligt författarna bakom rapporten. Medan striderna pågick mellan 1997 och 2003 visar  bolagets årsredovisning från 2003 att Lundin Oil har en vinst på 930 miljoner kronor. 

I rapporten skriver European Coalition in Oil in Sudan bland annat att Lundin Consortium måste ha varit medvetna om de övergrepp som begicks av de väpnade grupper som även delvis värnade om deras säkerhet. 

European Coalition in Oil in Sudan anser att oljebolaget borde ställas till ansvar för sitt agerande. Vidare anser man att Lundin bör kompensera de som lidit skada på grund av oljebolagets vinster. En av författarna bakom rapporten, anser att Lundin Oil har bidragit till att det blev krig i området och inte fred och utveckling som de själva hävdar . Därför bör de kompensera offren.

Under tiden som stridigheterna pågick och Lundin Oil tjänade sina 930 miljoner satt Carl Bildt som ordförande i Lundin Oils styrelse under den aktuella tiden fram till dess att han blev utrikesminister 2006. En viktig fråga för svenska regeringen att utreda kanske?

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: