Penningtvätt

I onsdags var jag på ett seminarium via InfoTorg på Casino Cosmopol och lyssnade på olika föredrag om penningtvätt och den nya penningtvättslagen i relation med advokatyrket.

Reportrar från Uppdrag granskning var där och berättade om sitt inslag ”Svarta Cash” som sändes den 14 april i år, vilket var väldigt intressant. Speciellt då deras inslag handlade om hur ”vita pengar” omvandlas till ”svarta pengar”.  Jag rekommenderar er som inte sett inslaget att gå in och titta på den!

Ett väldigt intressant föredrag lämnades också avseende den nya penningtvättslagen som trädde i kraft 15 mars förra året som omfattar vissa advokatuppdrag och hur den medför kniviga situationer för advokater och jurister, då den inte är i harmoni med advokatsamfundets stadgar. Här följer några exempel på situationer där advokaten eller juristen kan hamna i kläm på grund av regelkollision.

Klientens rätt till ett biträde utan att behöva styrka sin identitet vs penningtvättslagens förbud mot att anta uppdrag om kundkännedom inte uppnås.

Tystnadsplikten vs penningtvättslagens rapporteringsskyldighet vid misstanke om penningtvätt.

Lojaliteten gentemot klienten vs penningtvättslagens meddelandeförbud – skyldigheten att undanhålla information från klienten när uppgifter om denne, avseende misstanke om penningtvätt, lämnats till Finanspolisen.

Frågeförbudet som hindrar en advokat eller jurist att höras om de omständigheter som anförtrotts advokaten eller som advokaten erfarit i samband med dennes yrkesutövning vs penningtvättslagens skyldighet att svara på frågor samt lämna ut information och dokumentation om alla uppdrag som Finanspolisen kräver ut.

Lagen är trots att den trädde ikraft förra året ändå att se som relativt ny och det är bara att vänta med spänning till det första rättsfallet som berör detta uppkommer.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: