Nya regler för egenföretagaren fr.o.m. 1 juli 2010

Sveriges riksdag har fattat beslut om att företagares sociala skyddsnät ska förbättras genom en utveckling av trygghetssystemet omfattande arbetslöshets-, sjuk- och föräldraförsäkringen, i syfte att göra övergången mellan att vara anställd och starta eget företag enklare.

Från och med den 1 juli 2010 gäller de nya reglerna för dig som bedriver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag.

De förändringar som aktuellt beslut medför är i huvudsak följande:

1. Under de två första åren ska en nybliven företagare ha rätt till en sjukpenningsgrundande inkomst, s.k. SGI, som minst motsvarar vad en anställd person skulle få för ett liknande arbete.

2. Egenföretagares sjuk- och föräldrapenning ska i fortsättningen inte begränsas till vad en anställd skulle ha fått i lön för ett liknande arbete. Ersättningen ska istället kunna baseras på nettoinkomsten i företaget.

3. Egenföretagare ska kunna ta ut tillfällig föräldrapenning på villkor som mer liknar dem som gäller för anställda.

4. Karenstiden för sjukpenning utökas från 1 till 7 dagar för egenföretagare. Samtidigt sänks företagarnas egenavgifter till sjukförsäkringen. Företagaren ska kunna välja en längre karenstid.

5. Alla arbetsgivare ska kunna få ersättning från Försäkringskassan för höga sjuklönekostnader. Ett högkostnadsskydd för de anställdas sjuklönekostnader införs.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: