Rasförbud mot kamphundar eller gallring av hundägare

Diskussionen om vissa hundraser som klassas som kamphundar ska förbjudas eller inte har varit pågående under flera år. Senaste utredningen som gjordes var regeringens hundutredargrupp som 2003 kom med förslag om att lägga mer ansvar på hundägaren, bereda polisen större befogenheter och erbjuda hundägare utbildning. Några större förändringar efter denna utredning har dock inte märkts av.

Än idag dyker det upp en och en annan löpsedel med rubriken ”kamphund anfaller” eller ”X blivit attackerad av kamphund”. Media fokuserar endast på hunden och glömmer helt bort att hunden har en ägare som har ett ansvar.

I Sverige ser vi hunden som människans bästa vän. Men så snart det uppstår en incident där en hund är inblandad varför ska vi då diskutera rasförbud och avlivning av hunden? Varför inte istället titta på hundens ägare, den som uppfostrat och faktiskt ansvarar för hunden. Inte någonstans i debatten kan jag se ett riktigt ansvar från hundägare, vilket är sorgligt. Främst då den största inverkan i hundens liv och beteende är just hundägaren och inte rasen.

Någon med goda kunskaper om hundar vet att även den sötaste Golden retrievern kan gå till attack och orsaka stora samt livshotande skador. Vad det i grund och botten handlar om är alltså inte rasen på hunden, utan typen av hundägare.

Som hundägare har jag sett flertal hundägare till det som kallas kamphundar, vars hundar är så väluppfostrade att hundägare till små gläfsande Chiuauor borde skämmas. Men sen har jag även sett hundägare till söta Collier och Taxar där hunden löper amok och ägaren varken har någon koll eller bryr sig.

Det handlar inte om en ras utan om hundägaren. Det är okunskap som ligger bakom tanken att aggressiviteten hos hundar beror enbart på rasen. Aggressivitet finns hos de flesta raser och kan även tränas upp.

De hundägare som behandlar sina hundar som dockor eller inte förstår eller bryr sig om hunden och hunduppfostran kommer givetvis genom sin okunskap att uppfostra hundar som skapar kaos och i värsta fall skadar någon. Oavsett om det är en liten Mops eller en Rottweiler.

Sedan måste vi människor komma ihåg att hundar inte är leksaker oavsett hur söta eller hur coola de ser ut. De är djur och som vilka andra djur är de farliga utan rätt uppfostran.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: