Nya ersättningsbestämmelser ska stärka äganderätten – vid expropriation

Många fastighetsägares mardröm är när staten kommer in och vill ta deras mark i anspråk. Dels då ersättningarna i de flesta fall är små, dels då markägaren ofrivilligt bli av med sin fastighet eller del av fastighet.

Möjligheten att ta andras mark i anspråk finns bland annat i expropriationslagen. För det krävs enligt lagen att ett s.k. expropriationsändamål är uppfyllt. Exempel på expropriationsändamål är att mark tas i anspråk för tätbebyggelse eller för att tillgodose allmänna kommunikationsbehov.

Genom de nya ersättningsbestämmelserna som trädde i kraft den 1 augusti i år har ersättningen till fastighetsägaren höjts. Syftet med höjningen är att dels förstärka fastighetsägarens äganderätt, dels medföra ökad hänsyn till att fastighetsägaren vid expropriation ofrivilligt blir av med sin fastighet.

Om höjningen medför att färre fastigheter tas i anspråk genom expropriation är inte troligt, då kostnaderna för markförvärv i de flesta fall är en mindre del av den totala investeringsutgiften. Frågan som återstår är om höjningen av ersättning i praktiken medför en starkare äganderätt och ökad hänsyn för fastighetsägaren.

Annonser

2 svar

 1. Ang nya ersättningsnivåer vid expropriation.

  Kan ni förklara för mig hur en förhöjd ersättning till en fastighetsägare kan förstärka hans äganderätt?

  Att en högre ersättning medför en ökad hänsyn till fastighetsägare som ofrivilligt blir av med sin egendom står väl helt klart.

  • Hej Rolf,

   Att höjd ersättning ska medföra större skydd för enskilda markägare är vad lagstiftaren tror på.

   Personligen, vilket även framgår från inlägget, tror jag inte att höjningen är tillräcklig för att medföra något skydd för den markägare vars mark är intressant för expropriation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: