Revisionsplikten avskaffas, men…

Revisionsplikten, skyldigheten att ha en kvalificerad revisor, slopades den 1 november. Det innebär att privata aktiebolag som uppfyller minst två av följande tre kriterier kan välja att avstå från revision.
De tre kriterierna är;
– högst 3 anställda,
– högst 1,5 miljoner kronor i balansomslutning, och
– högst 3 miljoner kronor i nettoomsätttning.

De bolag som vill slopa revisionen måste dock aktivt välja detta genom att fatta ett formellt beslut samt anmäla det till Bolagsverket.

Frågan nu är om de privata aktiebolag som uppfyller kriterierna för att välja bort revision faktiskt kommer att göra det.

Det är inte okänt att näringslivet och marknaden har egna regler och förväntningar när det kommer till företag. Revisorn ger bolag ett mervärde, utöver granskningen, lite av en kvalitetsstämpel eller förtroendestämpel, vilket kan för många mindre bolag vara av stor vikt vid förehavanden med andra företag, borgenärer och leverantörer. Så hur stora förändringar denna lagändring kommer att medföra återstår att se.

En liten notis är att slopandet av revisionsplikten inte är gratis. Regeringen menar på att aktuellt beslut kommer att medföra bl.a. förlorade skatteintäkter och ökade kostnader för Bolagsverket samt Skatteverket, varför de förväntade inkomstförlusterna kompenseras genom en höjning av stämpelskatten på fastighetsförvärv för juridiska personer, vilket kommer träda i kraft den 1 januari 20111.

Annonser

Ett svar

  1. Hej, ville bara påpeka att man kommer behöva fylla i att bokslutet/årsredovisningen inte är granskad av en revisor vid deklarationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: