Niqab – inte visat utgöra ett hinder egentligen…

… varför ett förbud mot niqab utan grund som visar på det faktiska hinder som den utgör strider mot diskrimineringslagen.

DO Katrin Linna meddelade nyligen i ett omtalat fall att utestängning av en elev från undervisningen bara för att hon bär niqab strider mot diskrimineringslagen.

Rätten att bära religiös klädsel är skyddad, men medför inte att skyddsföreskrifter kan åsidosättas. Dock måste en skola eller en arbetsgivare som anser att religiösa plagg utgör ett allvarligt problem eller är i strid med gällande skyddsföreskrifter, innan den utestänger en person, söka finna en lösning på eventuellt hinder. Att utestänga en person endast för att hon/han bär viss religiös klädsel strider alltså mot diskrimineringslagen. Här ställs alltså krav på utredning som visar att den religiösa klädseln utgör ett hinder i utbildningen eller i arbetet och strider mot säkerhetsföreskrifter samt att någon lösning inte finns att finna på problemet innan en person kan utestängas.

Att enbart en persons klädsel inte ska kunna utgöra grund för utestängning från utbildning och arbete bör för de flesta vara en självklarhet. En annan inställning skulle medföra att skola och arbetsgivare kan bestämma elevers och personals klädsel efter egen vilja, helt utan regelramar. Och kravet på att en utredning måste vidtas och goda försök till att lösa problemet, i det fall klädseln utgör ett problem, föregå en eventuell utestängning bör även det vara en självklarhet för de flesta. Endast när klädseln utgör faktiskt och allvarlig risk eller hinder, utan möjlighet till annan lösning bör uteslutning av personen komma ifråga.

I det omtalade fallet i vilket DO:s beslut kom att meddelas visade utredningen i ärendet på att kvinnan trots sin niqab genomfört sin utbildning med gott resultat. Hennes religiösa klädsel hade alltså inte utgjort något hinder för utbildningen, varför grund för avstängning från utbildning inte förelegat.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: