Driftigs skribenter inom juridik

Från och med juni månad får vi på Hatem & Sjunghamn vara med och bidra till nätverket Driftig.nu eminenta webbplats i form av artiklar inom juridik. Så för er som inte får nog av oss via vår blogg kan även gå in på Driftig.nu och läsa vår första artikel som finns ute nu.

Artikeln behandlar frågan om hur ett äktenskapsförord faktiskt kan rädda företagare och delägare. Det handlar helt enkelt om att vara förutseende. Ett utdrag ur artikeln kan ni läsa nedan, och i sin helhet hittar ni den här!

Som företagare är du extra sårbar
Om ett äktenskapsförord ska skrivas är upp till var och en. Som företagare och i synnerhet nyföretagare är man dock extra sårbar och en skilsmässa och framtida bodelning kan få förödande konsekvenser för företaget.

En ytterst viktig orsak till varför det är viktigt att skriva äktenskapsförord är då att den ena eller båda makarna driver näringsverksamhet eller ett fåmansföretag och önskar att hålla egendom knutna till företaget enskild och inte gemensam vid en skilsmässa.

Skriv avtal delägare emellan
Är man företagare och driver näringsverksamhet och det finns andra delägare och kompanjoner är det inte alltför ovanligt att det kan finnas krav från även delägares sida. Ibland kan även avtal delägare emellan vara bra att ha. Då med skydd mot att företagsegendom dras in i en bodelning om någon delägare går igenom en skilsmässa.

Företagets egendom kan tillfalla partnern
I Sverige är nämligen huvudregeln att all egendom blir giftorättsgods. Det vill säga att båda parter har rätt till hälften av värdet av den andras egendom, vid en skilsmässa. Denna regel kan man komma runt om man väljer att skriva ett äktenskapsförord. I ett sådant avtal kan man till exempel komma överens om att viss egendom eller all egendom ska vara enskild och undantas vid en framtida bodelning.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: