En gång blev vi förordnande av migrationsverket…

Förra veckan kunde vi höra ett inslag på Sveriges radio om migrationsveret och dess förfaranden kring hur de förordnar offentliga biträden för nyanlända asylsökanden. Vi har länge påpekat att det föreligger brister och vi har även talat med migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik om detta, något som han inte alls höll med oss om.    

Vi har under dessa två år som verksamma jurister inte vid något tillfälle blivit förordnade av migrationsverket som på eget initiativ gett oss i uppdrag att företräda en asylsökande. Detta trots att vi skrivit brev till migrationsverket ett tiotal gånger, anmält oss till deras s.k. lista som finns över ombud och försökt att tala med ansvariga. Vi har till och med talat med rättschefen. Däremot blir vi alltid begärda av asylsökande- som vill företrädas av oss och känner till oss. Migrationsverket tvingas då att förordna någon av oss då den asylsökande har rätt att själv få välja, även om de flesta som anländer av naturliga skäl inte känner till ett enda ombud att begära- och det är där problemen uppdagas. 

Vi har varit i kontakt med hundratals asylsökande som fått sitt sista avslag och menat på att deras biträde inte lade fram all bevisning de hade, att tolken inte tolkat rätt eller att de upplevt att deras biträde är från Migrationsverket och inte bara förordnad av verket. Vi har till och med stött på asylsökanden som fått ombud som sedan länge varit uteslutna ur advokatsamfundet. Att migrationsverket hänvisar till att man måste vara advokat för att förordnas är därför inte ett godtagbart skäl när verket dessutom förordnat uteslutna advokater.

Så vi undrar migrationsverket- hur det kommer sig att vissa ombud får över 200 förordnanden per år medan andra ombud och anmärkningsvärt nog de som är eftertraktade av många asylsökanden inte får ett enda förordnande? Det är en oerhört viktigt fråga som måste belysas och debatteras.

Minst lika viktigt att debattera är hur rättssäker en process blir när Migrationsverket väljer sin egen motpart.

Annonser

Ett svar

  1. Väldigt bra skrivet om ett viktigt ämne.

    Man får aldrig ta rättsäkerheten för given.

    Hoppas att Migrationsverket tagit sitt förnuft tillfånga sedan detta skrevs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: