Gör det enklare vid skilsmässan med din kompanjon

Vad är egentligen svårast, att skilja sig från sin partner eller från sin kompanjon, vad gör du om ni är oens i ett beslut eller om ni ska skiljas? Experten Nadja Hatem ger dig råd om hur ni lättare löser konflikter eller om ni är oens i ett beslut. Oavsett vilket kan det vara jobbigt både ekonomiskt och emotionellt.

För några dagar sedan blev jag tillfrågad, i egenskap av jurist, en fråga som förbryllade mig en aning. En fråga som nog inte hör till vanligheterna att tänka på. Men en fråga som vi jurister älskar att grotta oss in i.

Frågan löd som så; Vad är egentligen tyngst både känslomässigt och ekonomiskt, att skilja sig från sin kompanjon i företaget eller att skilja sig från sin partner? Som en person som rätt ofta har svar på tal blev jag mållös i någon minut, ja vad är svårast både emotionellt och ekonomiskt?

Det emotionella kan man aldrig värja sig mot, känslor styr oss människor och vi kommer aldrig ifrån det. Emotionellt är det väldigt tungt att skilja sig från sin partner och lika tungt är det att skiljas från sin kompanjon/ kompanjoner. I båda fallen har man investerat tid, känslor, engagemang och kärlek till det man tror på. Men som allt annat i livet må det vara en lättnad att gå vidare- att låta livet fortsätta sin gilla gång.

Så kommer vi till den ekonomiska biten- hur viktig är den? I en relation eller ett kompanjonskap där allt är som det ska spelar ekonomin inte någon större roll. Det spelar ingen roll vem som drar in pengar, vem som jobbar mest, vems driv som för relationen/ affären vidare. Ja man är rätt nöjd, man gillar varandra och man är ett team- eller? Jo visst är det så och i ett drömscenario behöver man aldrig prata pengar, prestationer eller förväntningar. Det löser sig på något sätt av sig självt. Tror man.

Men verkligheten brukar ju rätt ofta göra sig påmind. Som företagare eller gifta/sambor kan livet ta en annan vändning än man hade tänkt sig och förändringar uppkommer. Man vill kanske vidare. Med andra ord förändras tillvaron och i värsta fall i ett kaotiskt tillstånd som både emotionellt och ekonomiskt blir ohållbar.

Därför är det oerhört viktigt att man, när man ingår vilket samarbete som helst tar sig en rejäl funderare över olika situationer och hur man skulle vilja ta sig ur dem i det fall man skulle vilja det. Ingår man äktenskap eller en samborelation- ja då kan det vara hög tid att fundera över ett äktenskapsförord eller samboavtal. Det är då inte tillräckligt att bara fundera i sin ensamhet, utan även ta upp frågan med sin partner och tillsammans komma fram till en lösning som passar båda. Oavsett om man väljer att skriva ett kontrakt eller inte- så har man i vart fall tagit ställning.

Ingår man en affärsuppgörelse eller startar ett företag med en eller flera personer, då är det även här oerhört viktigt att i samförstånd med övriga ägare/kompanjoner finna lösningar på olika framtida frågeställningar. Vad händer om en vill sluta? Eller skiljer sig- hur påverkar det företaget? Om någon dör? Eller om delägarna inte är överens- hur löser man sådana situationer? Det är självfallet svårt att förutspå alla frågor som kan uppkomma men ett aktieägaravtal/ kompanjonsavtal kan bespara många företag och relationer tid, pengar och energi

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: