Piratkopia kan bli en dyr historia

Så här i semestertider är det många som far och flänger runtom i världen. Och då är det inte alls ovanligt att en och annan piratkopierad märkesvara inhandlas. En falsk Rolexklocka till en bråkdel av originalpriset, en piratkopierad Louis Vuitton-väska för någon hundring eller ett par fejkade Diorsolglasögon för inga pengar alls, på semesterresan kan det vara lockande att köpa billiga förfalskningar. Men se upp, olika lagar gäller i olika länder. I bland annat Italien är det helt förbjudet att köpa piratkopierade varor, vilket innebär att polisen kan bötfälla dig allt från 500 till 10 000 euro om du upptäcks med fejkade produkter. Även i Frankrike är det hårda regler om en person blir påkommen med att köpa piratkopierade varor.

I Sverige dömdes nyligen en kvinna till böter av Stockholms tingsrätt efter att hon försökt  importera piratkopior av väskor och andra accessoarer av kända märken. Hugo Boss och Louis Vuitton vann tvisten i domstolen mot den kvinna som försökt importera piratkopior av deras produkter. Rätten fann att kvinnan gjort sig skyldig till varumärkesintrång och hon tvingas betala totalt 95 000 kronor till företagen.

Att föra in en piratkopierad vara i Sverige idag för privat bruk är dock inte olagligt, så länge det inte är för kommersiellt bruk.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: