Lika ska bedömas lika!

De personer som ansökt om uppehållstillstånd, men fått avslag på sin ansökan och där ärendet slutligt kommit att avgöras, kan stoppa en kommande utvisning genom en ansökan om verkställighetshinder där man visar på att det finns nya omständigheter i ärendet som gör att ett återvändande till hemlandet inte är i överensstämmelse med utlänningslagen. Den ansökan görs då till Migrationsverket som efter en individuell prövning av de uppgivna omständigheterna i ärendet bedömer om det finns skäl att stoppa avvisningen eller utvisning och bevilja uppehållstillstånd.

Att en individuell prövning görs är positivt, då det innebär att varje person bedöms utifrån de omständigheter de själva uppgivit. Det så länge den individuella prövningen faktiskt också bara bygger på den sökandes omständigheter.

Som jurist kan man, kanske till många klienters besvikelse, aldrig lämna någon garanti för utgången i ett ärende, då även ärenden rörande samma fråga kan skilja sig åt när det väl kommer till omständigheterna och bevisningen. Men ju mer snarlika ärendena är, ju fler omständigheter som överensstämmer ärendena emellan och när bevisningen är nästintill likvärdig, söker man som jurist trygghet i praxis, både från ärenden man själv haft samt från de rättsfall som berör den aktuella frågeställningen. Man försöker, beroende på erfarenhet och kunskap, bilda sig, i vart fall, en preliminär bedömning av ärendets utgång. Man förlitar sig på lagstiftningen och den tolkning den fått i praktiken, man förlitar sig helt enkelt på att rättssäkerheten håller och att lika ska bedömas lika.

Något som svider extra hårt, när två personer, med liknande bakgrunder som ansökt på samma grund, liknande omständigheter och bevisning, får två helt motsatta beslut. Inte sällan kommer då frågor om beslutet, positivt som negativt, även påverkats av den enskilde beslutsfattarens bedömning av ärendet eller om skillnader som när i veckan eller vilken tid på dygnet ansökan ges in påverkar. Tankegångar som jag omedelbart avfärdar och av principiella skäl inte vill instämma i. Men vad är min förklaring, vad är mitt motargument? Den individuella prövningen som gjorts?

Nu kanske många av er tänker, om du vill ha en ny bedömning av ärendet så är det väl bara att överklaga till högre instans. Beklagligt nog måste jag då informera om att dessa beslut, alltså avslagsbeslut på en ansökan om verkställighetshinder på grund av familjeanknytning inte går att överklaga. Det tar slut där.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: