Arbetskraftsinvandring ett måste för dagens Sverige

LOs rapport om arbetskraftsinvandringen, som släpptes igår, handlar inte om att hejda arbetskraftsinvandringen, utan snarare är en kritik mot de regler som finns idag. En kritik som bottnar i den erfarenhet, som inte bara LO, utan även andra fackföreningar, ideella organisationer och andra engagerade erfar i sina möten med personer med arbetstillstånd och s.k. papperslösa. Arbetskraftsinvandring är nödvändigt ont för Sverige och dess framtid. Men med de regler som finns idag tvingas människor i värsta fall till att bli papperslösa i Sverige.

Här är få problem med de nya reglerna.

1. Migrationsverket lägger allt ansvar på sökande/arbetstagaren. Arbetsgivaren har inget ansvar alls. Och Migrationsverket, som myndighet med utredningsansvar, utreder ingen annat än att lägga allt ansvar på arbetstagaren, som befinner sig utanför landet, att själva med de knappa resurser den ofta har att driva sitt ärende.

2. Beslut om arbetstillstånd som fattas av Migrationsverket, som inte tas i samband med utvisning eller avvisningsbeslut, går inte att överklaga, varför frågor om arbetstillstånd stannar på en enda instans och någon praxis kring frågan går inte att erhålla. Det blir därför orättsäkert, ovisst och svårt att förutse utgången.

3. Extrema handläggningstider. Idag måste en arbetstagare vänta 8-11 månader på att få besked. Samma för arbetsgivaren, som måste vänta på att få dit sin anställde. Detta tar död på allt företagande och entreprenörsskap. Egenföretagare som vill starta ett företag i Sverige måste vänta i 19 månader. Med andra ord, ett regelverk som inte främjar näringsliv eller arbetsmöjligheter.

4. Arbetstillstånd ges på två år, därefter måste dessa förnyas i ytterligare två år. Efter fyra år kan man få permanent uppehållstillstånd. Inte alltför ofta ser vi att arbetstillstånd inte förnyas med hänvisning till att människor inte har tjänat tillräckligt ”och i enlighet med vad facket säger”. Det kan ibland röra sig om 100 kronor i diff. Migrationsverket avslår, och hela familjer tvingas återvända till ingenting eller leva som papperslösa. Och barn, som enbart pratar svenska rycks ifrån sina skolor.

5. Arbetsgivare som ”ordnar” arbetstillstånd mot betalning från den sökande, som ofta säljer allt de äger och har i sina hemländer och tror att de har betalat för ett permanent uppehållstillstånd. Väl i Sverige är deras arbetstillstånd knutet till en enda arbetsplats, och något arbete har de inte, utan måste ordna ett arbete på annan arbetsplats, söka på nytt inifrån Sverige och hoppas på att Migrationsverket accepterar bytet av arbetsplats. Något som inte är en garanti. Och något som måste ske inom tre månader. Med andra ord är de flesta chanslösa, de har förlorat all sparkapital, inget arbete i Sverige, ett arbetstillstånd som de med största sannolikhet kan komma att förlora och inget att återvända hem till. De har då två val- antingen stanna i Sverige som papperslös eller återvända tomhänt.

Vi säger så här. Ändra reglerna på följande sätt. Inför en prövning där även arbetsgivaren visar sin seriösa intention. Bevilja folk permanenta uppehållstillstånd direkt pga. arbete. Låt människor rota sig i Sverige och bli en del av det svenska samhället tillsammans med sina familjer. Och låt människor få bidra till Sverige arbetsmarknaden och framtida Sverige. Inte tvinga de i papperslöshet och annan omänsklig behandling.

Läs artikeln i DN, där Hatem & Sjunghamn uttalar sig om några problem med dagens regler.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: