Praktik- ett måste för första anställningen

Oavsett vilket yrke ditt hjärta klappar för så finns det en gemensam nämnare för att lyckas; du måste vara bra i praktiken. Att ha bra betyg och god teoretisk kunskap i all ära men med detta kommer du inte långt med i dagens arbetsmarknadsklimat.

Inom vissa yrken är den praktiska kunskapen än viktigare. Snickare, frisör och jurist för att nämna några. Inom dessa yrken, som alla på sitt eget sätt utgör ett hantverk, är det den praktiska kunskapen som skiljer agnarna från vetet och som slutligen avgör vem som kommer att få återkommande klienter/kunder och vem som blir en dagslända.

Trots detta har juristutbildningen, som i alla bemärkelser är en yrkesutbildning, under de senaste åren gått emot att bli helt teoretiskt lagd. De få inslag av praktik som finns bli färre och färre till förmån för den teoretiska kunskapen. Det senaste nedlaget för den praktiska kunskapens anhängare är då juristprogrammet på Stockholms universitet låter kursen examensarbete med praktik utgå. Kvar för studenterna finns från höstterminen 2013 bara att välja examensarbete utan praktik. Alltså ytterligare lite teori till de tidigare fyra åren av, just det, teori. Stockholms universitet är heller här inte ensamt, denna lösning tillämpas redan på de två andra stora lärosätena för jurister; Lund och Uppsala.

Att praktik inte går att genomföra tillsammans med examensuppsatsen är i och för sig en sanning med modifikation. Enligt Stockholms universitets hemsida kan studenterna även fortsättningsvis göra praktik i samband med sin uppsats. Dock så ska sådan då göras utöver det teoretiska momentet om 30 hp. Frågan blir då hur många studenter som kommer att vilja eller ha möjlighet att göra praktik utöver att skriva uppsats på heltid? Troligen inte särskilt många. Beviset på detta har redan kommit då ansökningarna till de tidigare så åtrovärda praktikplatserna på Hatem & Sjunghamn minskade drastiskt i antal inför höstterminen. Detta är den kortsiktiga effekten. Den långsiktiga kan tyvärr inte förväntas bli annan än att de jurister som i framtiden utexamineras kommer att vara än mindre förberedda för det praktiska yrkeslivet än vad de är idag. Synd, tycker vi praktiker som vet skillnaden mellan praktisk och teoretisk kunskap.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: