Familjerättsskola del II- Bodelningen

Många par skriver idag antingen ett äktenskapsförord eller ett samboavtal (beroende på den relation som paret ingår) antingen i samband med relationens inledande eller under relationen, där de tillsammans i förväg bestämmer vilken/vilka egendom/ar som ska utgöra gemensam egendom och hur denna egendom ska fördelas vid en framtida separation. Kanske inte den absolut mest romantiska överenskommelse ett par kan ingå, men absolut en handling som kan förenkla bodelningen vid en separation.

Självklart finns det inga som helst juridiska krav på att ett par måste skriva ett äktenskapsförord eller ett samboavtal och för de par som i förväg inte bestämt vad som utgör gemensam egendom och hur denna egendom ska fördelas vid en bodelning kan lösa dessa frågor i samband med eller efter separationen.

Om paret är gifta och är överens så kan de bestämma att en bodelning ska ske i enlighet med deras överenskommelse. Parterna kan då själva eller med hjälp av en jurist skriva ned överenskommelsen där det redogörs för hur bodelningen ska göras och skicka in den till Skatteverket för registrering. Någon motsvarande registreringsmöjlighet av bodelningen finns inte för sambor.

Skulle det däremot finnas oenigheter i fråga om bodelningen som paret inte kan lösa sinsemellan och heller inte med hjälp av ombud, så kan de vända sig till domstolen för att ansöka om att en bodelningsförrättare ska utses, som kan hjälpa till med bodelningen genom att besluta om vad som ska ingå i bodelningen, hur det ska värderas och sedan fördelas mellan paret.

Sambor har precis som de som är gifta rätt till en bodelning, men det finns skillnader och begränsningar vilka hänsyn måste tas till, såsom vad som utgör sambors egendom, då t.ex. enbart sambornas gemensamma bostad och bohag normalt ingår, samt när det gäller tiden för att begära bodelning, då en part som vill ha en bodelning måste begära detta inom ett år från den dag då samboförhållandet upphörde.

I övrigt finns det en djungel av praxis på området för att här kunna redogöras för och ovanstående är väldigt generell information som enbart är till för en fingervisning.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: