Försäkringskassan och de (ut) försäkrade har det inte lätt idag

De nya försäkringsreglerna har inneburit att en hel del människor, som varit sjukskrivna länge, nu blivit utförsäkrade. De nya reglerna innebär i korthet att personer som har varit sjuka i 914 dagar ska gå ett tre månader långt introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen. för att sedan finnas till arbetsmarknadens förfogande.

Mer än 15.000 personer har berörts från den 1 januari i år. En del personer har kunnat anpassa sig efter de nya reglerna, men de allra flesta som vi möter på vår byrå, känner sig uppgivna då de på grund av sin sjukdom inte kan förstå hur de någonsin kommer att kunna arbeta igen. Många känner sig diskriminerade, bortglömda och inte förstådda och på RESURS (Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället) kan man följa vissa människors resa genom de nya reglerna. De flesta vi träffar utförsäkras från Försäkringskassan, trots att de har läkarintyg från olika håll som pekar på att de inte är arbetsföra. Ibland utförsäkras dessa människor, trots att Försäkringskassans egna läkare menar på att de inte är arbetsföra.

Hos försäkringskassan kan man även begära omprövning av myndighetens beslut, med innebörd att det omprövas på högre nivå, dock inom Försäkringskassan själv. Tyvärr, leder oftas omprövningen inte till ändrat beslut, varför den drabbade måste driva sin process vidare. Även om man inte behöver anlita en jurist, är det bra att man skaffar sig ett juridiskt ombud som är insatt i de olika reglerna. När handläggarna på Försäkringskassan varken är läkare eller jurister, finns det inget annat att vänta sig än att Länrätten i allt större grad ändrar Försäkringskassans beslut. Så historier som Pia Lundgrens och EvaLinnea Torstensson som publiceras idag på SVD får vi ofta höra. Tyvärr sällan solskenshistorier. För oss jurister innebär det att vi slåss mot ett nytt regelverk för människor som inte sällan tappat hoppet helt.

Dagens media: ”lång väg tillbaka till jobbet igen”

There are no comments on this post.

Lämna en kommentar